
Dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek
Paradoks otyłości - czy istnieje?
Ukończyła studia medyczne na I Wydziale Lekarskim Akademii Medycznej w Warszawie. Stopień doktora nauk medycznych uzyskała w 1994 roku, na podstawie rozprawy pt. „Wpływ olejów rybnych na poziom lipoprotein surowicy w hipertriglicerydemii endogennej”. Stopień doktora habilitowanego nauk o zdrowiu uzyskała w 2013 roku, na podstawie jednotematycznego cyklu publikacji nt. „Wewnątrzmaciczne programowanie ryzyka sercowo-naczyniowego”. Wieloletni pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia; od 2007 roku pracownik naukowo-dydaktyczny WUM; od 2013 do 2017 roku kierownik Zakładu Żywienia Człowieka WUM; od września 2017 kierownik Zakładu Dietetyki Klinicznej WUM; od 2016 roku przewodnicząca Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN. Autorka licznych publikacji naukowych w dziedzinie żywienia człowieka i dietetyki. Główne obszary zainteresowań: dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób sercowo-naczyniowych, patogeneza otyłości, dietoprofilaktyka chorób nowotworowych, choroby Alzheimara i innych chorób dietozależnych, żywienie kobiet ciężarnych, programowanie wewnątrzmaciczne, epidemiologia żywienia.

Prof. Janusz Książyk
Leczenie żywieniowe w przewlekłych chorobach neurologicznych
Prof. Janusz Książyk jest kierownikiem Kliniki Pediatrii, Żywienia i Chorób Metabolicznych w Instytucie Centrum Zdrowia Dziecka (IPCZD) w Warszawie. Z IPCZD jest związany od roku 1976. Był stypendystą The British Council, pracując w Hospital for Sick Children, Great Ormond Street w Londynie. Pracował na stanowisku konsultanta w Children's Hospital of Garyunis University (Benghazi, Libia). Odbył staże w Katolickim Uniwersytecie w Leuven (Belgia), w Dunn Clinical Nutrition Centre, Cambridge i AFRC Institute of Food Research, Norwich (Wlk. Brytania), Baylor College of Medicine, Houston (USA).
Był inspiratorem prac dotyczących nawadniania doustnego w ostrych biegunkach. Opracował własną metodę szybkiego nawadniania dożylnego w stanach ciężkiego odwodnienia u dzieci. Zespół IPCZD, jako pierwszy w kraju w pediatrii, wprowadził metodę całkowitego żywienia pozajelitowego. Zespół - także jako pierwszy w Europie Środkowej - wprowadził domowe żywienie pozajelitowe u dzieci. Był członkiem
zespołu, który pierwszy w Polsce założył u dziecka gastrostomię endoskopowo. Jest autorem matematycznej metody oceny stanu odżywienia. Był członkiem międzynarodowej grupy ekspertów opracowującej europejskie zalecenia żywienia pozajelitowego. Opracował zasady programu zlecania i monitorowania żywienia pozajelitowego
„Żywczyk” w oparciu o projekt finansowany przez UE, który jest stosowany w wielu szpitalach w kraju. Jest organizatorem odbywanego cyklicznie Warszawskiego Forum Żywieniowego (od
roku 1996). Jest autorem publikacji związanych tematycznie głównie z gastroenterologią dziecięcą i żywieniem oraz wielu rozdziałów w podręcznikach oraz doniesień na
kongresach. Był promotorem prac doktorskich oraz recenzentem prac doktorskich i habilitacyjnych. Jest członkiem Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii Dziecięcej, Hepatologii
i Żywienia (ESPGHAN), Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN). Był założycielem i przez dwie kadencje prezesem zarządu
Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci.
Specjalizacje: pediatria II st , gastroenterologia dziecięca.

Dr Takao Ishikawa
Jak mikrobiom wpływa na organizm człowieka?
Absolwent Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego.
W 2008 roku studia doktoranckie na tej Uczelni. W latach 2007-2015 pracował jako wykładowca na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Odbył staż w Department of Biophysics and Biochemistry, Graduate School of Science, University of Tokyo w roku 2011. Obecnie pracuje jako adiunkt w Zakładzie Biologii Molekularnej na Wydziale Biologii Uniwersytetu Warszawskiego.
Jest członkiem: Rady Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego, Polskiego Towarzystwa Biochemicznego, Molecular Biology Society of Japan, Sekcji Dydaktyki Biologii Polskiego Towarzystwa Przyrodników im. Kopernika oraz sekretarzem naukowym Komitetu Głównego Olimpiady Biologicznej.
Laureat wielu nagród takich jak: nagroda dla najlepszego popularyzatora nauki na X Festiwalu Nauki w Warszawie, nagroda główna konkursu Wykładowca Roku 2010/11 w kategorii „wykład” i nagroda „Popularyzator Nauki” w roku 2017 Uniwersytetu Dzieci, wyróżnienie Polskiego Towarzystwa Genetycznego za popularyzację nauki w latach 2004-2006.
W zakresie jego zainteresowań naukowych znajdują się oddziaływania między białkami i regulacja transkrypcji genów. Szczególne miejsce w jego działalności zawodowej zajmuje dydaktyka i popularyzacja nauki. To właśnie z tego powodu stale współpracuje z Uniwersytetem Dzieci w Warszawie, a także z programem ADAMED SmartUp, popularyzując biologię molekularną wśród dzieci i młodzieży.

Prof. dr hab. n. med. Agata Szulc
Dieta przeciwdepresyjna
Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku na kierunku lekarskim, ukończyła specjalizację w zakresie psychiatrii. W roku 2013 otrzymała tytuł naukowy profesora.
Na co dzień pracuje i zajmuje się pacjentami na Oddziale Psychiatrii w Mazowieckim Specjalistycznym Centrum Zdrowia im. prof. Jana Mazurkiewicza w Pruszkowie, jest Kierownikiem Kliniki Psychiatrycznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz p.o. kierownika Kliniki Psychiatrii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. W roku 2016 została wybrana na prezesa Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego.
Jest uczestnikiem czynnym i biernym licznych konferencji psychiatrycznych oraz prowadzi badania naukowe na temat funkcjonowania mózgu w różnych chorobach psychicznych, z pomocą najnowszych technik neuroobrazowania mózgu. Jest również współautorką podręcznika naukowego, dedykowanego dla studentów medycyny pod tytułem „Psychiatria”.

Dr n. med. Barbara Kuczyńska
Żywienie okołooperacyjne - rola odpowiedniego przygotowania do zabiegu, czyli tzw. "prehabilitacja"
Absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu,
Wydziału Lekarskiego II, kierunku Dietetyka
Obecnie koordynatorka Poradni Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego w Warunkach Domowych oraz Asystentka w Katedrze i Klinice Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Onkologii Gastroenterologicznej, Szpitala Klinicznego im. H. Święcickiego UM w Poznaniu. Uczestniczka krajowych i zagranicznych kursów z zakresu m.in. żywienia klinicznego, leczenia niewydolności przewodu pokarmowego. Autorka publikacji oraz doniesień zjazdowych z zakresu żywienia klinicznego, żywienia okołooperacyjnego w chirurgii przewodu pokarmowego, chirurgii bariatrycznej.
Działalność zawodowa związana jest przede wszystkim z leczeniem żywieniowym pacjentów, z niewydolnością przewodu pokarmowego oraz żywieniem okołooperacyjnym w chirurgii gastroenterologicznej, w tym opieką dietetyczną pacjentów bariatrycznych (poddanych chirurgicznemu leczeniu otyłości olbrzymiej), a także chorych onkologicznych. Jako członek Zespołu ds. Żywienia Klinicznego zajmuje się również planowaniem oraz wdrażaniem terapii żywieniowej pacjentów w różnych sytuacjach klinicznych oddziałów Szpitala Klinicznego im. H. Święcickiego UM w Poznaniu.

Dr n. o zdr. Magdalena Milewska
Panel dyskusyjny: Interdyscyplinarna opieka nad pacjentem z zaburzeniami połykania
Adiunkt w Zakładzie Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. W roku 2011 uzyskała tytuł dr n o zdr. na Wydziale Nauki o Zdrowiu WUM specjalność dietetyka. Ukończyła liczne kursy zawodowe. Absolwentka studiów podyplomowych Postgraduate Diploma on Swallowing Disorders na Universitat Autonoma di Barcelona. Główne obszary zainteresowania to żywienie chorych neurologicznych, onkologicznych, osób starszych oraz pacjentów z dysfagią. Od roku 2014 członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego oraz European Society of Parenteral and Enteral Nutrition, od roku 2015 członek European Society of Swallowing Disorders. Autorka publikacji naukowych w zakresie żywienia pacjentów z zaburzeniami połykania.

Dr n. med. Paweł Kabata
Rola suplementarnego żywienia pozajelitowego u osób operowanych z powodu nowotworu
Dr n. med. Paweł Kabata- Absolwent Akademii Medycznej w Gdańsku na kierunku lekarskim. Następnie ukończył studia podyplomowe z zakresu żywienia klinicznego na Uniwersytecie Jagiellońskim. Jego głównymi obszarami zainteresowań są chirurgia ogólna i onkologiczna, a także chirurgia przewodu pokarmowego głównie jelit, przełyku i żołądka. Pracując na co dzień w Klinice Chirurgii Onkologicznej przy Gdańskim Uniwersytecie Medycznym, jako pierwszy w swoim regionie wdrożył sonoelastografię do rutynowej diagnostyki chorób piersi, tarczycy czy układu chłonnego. Swój stopień doktorski zawdzięcza pracy doktoranckiej pt; „Wpływ suplementacji żywieniowej na przygotowanie pacjenta do zabiegu u chorych bez klinicznych cech niedożywienia – badanie prospektywne randomizowane”.

Dr n. o zdr. Hanna Wilska
DHA w żywieniu niemowląt - najnowsze doniesienia
Dr n. o zdr. Hanna Wilska- absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Studia doktoranckie ukończyła na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, gdzie bierze udział w kształceniu przyszłych adeptów dietetyki.
Autorka i współautorka publikacji z zakresu żywienia niemowląt i małych dzieci. Poza uczestnictwem w licznych konferencjach dietetycznych w kraju i za granicą brała udział w organizacji konferencji, których tematyka poświęcona była żywieniu (m. in. Warszawskich Dni Nauki o Żywieniu Człowieka, program AFRESH). Uczestniczyła także w międzynarodowych warsztatach WHO poświęconych tematom dzieci i młodzieży. Odbyła staż zawodowy w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie.
Specjalistka w zakresie dietoterapii i dietoprofilaktyki chorób układu krążenia oraz leczenia nadwagi i otyłości. Specjalizuje się także w tematyce żywienia niemowląt i małych dzieci.
Z wielkim zaangażowaniem poświęca się swojej pracy, będąc zwolenniczką indywidualnego podejścia do pacjenta. Zalecenia i jadłospisy przygotowuje z uwzględnieniem preferencji, możliwości, siły woli oraz motywacji pacjenta tak, aby były one idealnie dopasowane do danej osoby i przyniosły najlepsze efekty.

Dr n. med. Daniel Śliż
Żywienie a choroby cywilizacyjne
Ukończył kierunek lekarski w Akademii Medycznej w Warszawie (obecnie Warszawski Uniwersytet medyczny), gdzie po studiach obronił z wyróżnieniem rozprawę doktorską na temat standardów stosowania statyn w Polsce. Jest specjalistą w zakresie chorób wewnętrznych oraz w ostatnim etapie specjalizacji w zakresie zdrowia publicznego. Jest pierwszym w Polsce specjalista International Board of Lifestyle Medicine w zakresie Medycyny Stylu Życia, od wielu lat jest nauczycielem akademickim oraz adiunktem w III Klinice Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, a także adiunktem w Centrum Medycznym Kształcenia Podyplomowego w Szkole Zdrowia Publicznego.

Prof. CMKP dr hab. n. med. Jacek Sobocki
Kierunki rozwoju żywienia okołooperacyjnego
Kierownik Oddziału Klinicznego Żywienia i Chirurgii SPSK im. prof. W. Orłowskiego CMKP (wcześniej Kliniki Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego WUM). Jest specjalistą chirurgii ogólnej i gastroenterologii. Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, tytuł doktora nauk medycznych uzyskał w 2001r., zaś doktora habilitowanego nauk medycznych w 2013r. W latach 2016-2018 pełnił funkcję Prodziekana ds. Oddziału Dietetyki i Kierunku Ratownictwo Medyczne na Wydziale Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Od 2015 roku jest jednym z opiekunów SKN Żywienia Klinicznego WUM. Główne zainteresowania zawodowe to żywienie kliniczne, chirurgia onkologiczna jamy brzusznej oraz zaawansowane operacje laparoskopowe. Prof. Sobocki jest członkiem wielu towarzystw naukowych, m.in.: Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu (POLSPEN), Polskiego Towarzystwa Gastroenterologicznego oraz European Association of Endoscopic Surgery. Jest Przewodniczącym Polskiej Sieci Ośrodków Leczenia Niewydolności Jelit i Prezesem Sekcji Endoskopowej Towarzystwa Chirurgów Polskich. Jest autorem i recenzentem licznych publikacji naukowych w czasopismach krajowych i zagranicznych.

Prof. Mariusz Wyleżoł
Rola chirurga w leczeniu otyłości
Jest absolwentem Wydziału Lekarskiego Śląskiej Akademii Medycznej. Ukończył specjalizację z chirurgii ogólnej. Początkowo związany zawodowo z Kliniką Chirurgii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Zabrzu. Były pracownik Szpitala Czerniakowskiego w Warszawie - II Katedra I Klinika Chirurgii Ogólnej, Naczyniowej i Onkologicznej II Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie uczestniczył między innymi jako członek komisji egzaminacyjnej w Państwowym Egzaminie Specjalizacyjnym w dziedzinie chirurgii ogólnej. W latach 2008 – 2013 Przewodniczący Sekcji Chirurgii Metabolicznej i Bariatrycznej Towarzystwa Chirurgów Polskich. W latach 2010-2012 przedstawiciel Europy do Zarządu Głównego Międzynarodowego Towarzystwa Chirurgicznego Leczenia Otyłości (IFSO). Od 2013 roku Przewodniczący Sekcji Chirurgii Metabolicznej i Bariatrycznej Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Przewodniczący Komitetu Ekspertów Fundacji OD-WAGA. Fundacja przyczyniła się do przedstawienia na sesji parlamentarnej Sejmu RP raportu „Otyłość i weightism - globalna choroba i zagrożenie społeczne", przygotowanego z okazji Światowego Dnia Walki z Otyłością. W marcu 2014 r. został powołany na stanowisko konsultanta krajowego ds. obronności kraju w dziedzinie chirurgii ogólnej.
Pan profesor jest propagatorem szerzenia wiedzy o otyłości wśród społeczeństwa. Associate Editor w czasopiśmie Obesity Surgery

Dr n. med. Barbara Jamróz
Interdyscyplinarna opieka nad pacjentem z zaburzeniami połykania
Dr n. med. Barbara Jamróz jest absolwentką II Wydziału Lekarskiego Warszawskiej Akademii Medycznej. Studia ukończyła w 2003 roku, otrzymując dyplom z wyróżnieniem. W 2011 roku uzyskała, również z wyróżnieniem, dyplom doktora nauk medycznych. Posiada specjalizację w zakresie otolaryngologii oraz audiologii i foniatrii.Obecnie pełni funkcję adiunkta w Katedrze i Klinice Otolaryngologii SP CSK WUM, a także starszego asystenta w Pracowni Patofizjologii Mowy i Endoskopii Górnych Dróg Oddechowych, mieszczącej się w Instytucie Matki i Dziecka w Klinice Hospitalizacji Jednego Dnia. Zastępca Sekretarza Redakcji w czasopiśmie naukowym Polski Przegląd Otolaryngologiczny
Ukończyła kurs z zakresu endoskopowej oceny zaburzeń połykania oraz kurs dotyczący leczenia zaburzeń połykania organizowany pod patronatem European Society for Swallowing Disorders. Ukończyła również warsztaty w klinice prof. Marcusa Hessa w Stimmklinik w Hamburgu, będącej wiodącym ośrodkiem w leczeniu zaburzeń głosu. Jest autorką i współautorką badań i publikacji naukowych oraz wystąpień ustnych i posterów na licznych konferencjach naukowych w Polsce i za granicą.
W pracy codziennej zajmuje się diagnostyką i terapią zaburzeń połykania oraz zaburzeń głosu lecząc zarówno dzieci jak i dorosłych. Jej pacjentami są także osoby posługujące się głosem zawodowo. Posługuje się technikami diagnostycznymi takimi jak: endoskopowa ocena zaburzeń połykania, badania videostroboskowe krtani, czy ocena krtani przy pomocy nasofiberoskopu giętkiego.

Prof. Philip Calder
Omega- 3 and human health across the lifecourse
Prof. Philip Calder jest profesorem immunologii żywieniowej na Uniwersytecie w Southampton (UK) z dorobkiem ponad 500 artykułów naukowych. Był cytowany ponad 22 tysiące razy, dzięki czemu dostał się on na listę wysoko cytowanych naukowców.
W latach 2009-2012 prezes International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL) a w latach 2012-2015 członek Scientific Committee of the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN). Obecnie prezes Nutrition Society oraz prezes-elekt Federation of European Nutrition Societies.
Laureat licznych nagród takich jak: nagroda Niemieckiego Towarzystwa Nauki o Tłuszczach - Normann Medal, nagroda Stowarzyszenia Amerykańskich Chemików Olejowych - Ralpha Holmana Lifetime Achievement Award, nagroda Brytyjskiego Stowarzyszenia ds. Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego - Pennington Lecture, nagroda British Nutrition Foundation, międzynarodowa nagroda Danone w odżywianiu oraz nagroda DSM Lifetime Achievement Award w żywieniu człowieka.
Redaktor naczelny w British Journal of Nutrition w latach 2006-2013, obecnie redaktor w takich pismach jak: Associate of Clinical Science, Journal of Nutrition, Clinical Nutrition, of Lipids, and of Nutrition Research.

Dr Sylwia Osowska
Możliwe mechanizmy uszkodzenia wątroby w trakcie żywienia pozajelitowego
Absolwentka Akademii Medycznej w Warszawie na kierunku farmacja. Uzyskała stopień doktora farmacji na Uniwersytecie Paryskim w roku 2005 a jej praca została wyróżniona jako najlepsza rozprawa doktorska w tej dziedzinie. Doświadczenie zawodowe zdobywała w wielu placówkach krajowych i zagranicznych, m.in. we Francji, w Londynie, Singapurze, Szwecji i Finlandii. W latach 2010-2014 pełniła funkcję reprezentanta farmaceutów w ESPEN. Od 2009 roku pracuje jako Starszy Farmaceuta w Klinice Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym im. prof. W. Orłowskiego w Warszawie. Nadzoruje proces przygotowywania mieszanin żywieniowych dla pacjentów żywionych parenteralnie, zarówno hospitalizowanych, jak i żywionych w warunkach domowych. Uzyskała patent na wykorzystanie stężenia cytruliny jako parametru w niewydolności jelit. Jest autorką i współautorką badań i publikacji naukowych oraz wystąpień ustnych i posterów na licznych konferencjach naukowych w Polsce i za granicą.

Mgr Monika Kroenke
Wsparcie żywieniowe w jadłowstręcie psychicznym
Absolwentka pięcioletnich studiów dietetycznych na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Tytuł magistra dietetyki uzyskała w 2014 roku, broniąc pracy pt. „Niedobór masy ciała przy przyjęciu a tempo zdrowienia pacjentek hospitalizowanych z powodu jadłowstrętu psychicznego”. Praktyczne umiejętności doskonaliła w Klinice Psychiatrii Wieku Rozwojowego oraz Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego w Warszawie. Wyróżniona za pracę naukową prezentowaną podczas ogólnopolskiej konferencji Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego. Ukończyła kursy: „rozumienie i terapia poznawczo-behawioralna bulimii i anoreksji” oraz „niedożywienie w praktyce dietetycznej”. Obecnie pracuje nad pracą doktorską z zakresu prowadzenia żywieniowego pacjentów z zaburzeniami odżywiania. Zaangażowana w Związek Zawodowy Dietetyków i Żywieniowców, czynnie działa na rzecz wprowadzenia regulacji zawodu.
dietetyka.
mgr Zuzanna Zaczek
Żywienie bez granic - dietetyka wczoraj i dziś
Absolwentka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku
Dietetyka. W 2017 roku uzyskała tytuł magistra broniąc pracę pod tytułem: Ocena stanu odżywienia
wybranej grupy tancerzy zawodowych. Obecnie kontynuuje naukę w ramach studiów doktoranckich
na tym samym wydziale, przygotowując pracę doktorską na temat: Optymalizacja żywienia
i przyspieszenie rehabilitacji jelita u pacjentów z zespołem jejunostomii końcowej. Pracuje jako
dietetyk w Oddziale Klinicznym Żywienia i Chirurgii SPSK im. prof. W. Orłowskiego CMKP, gdzie
zajmuje się pacjentami żywionymi pozajelitowo i dojelitowo w warunkach domowych. Przed
rozpoczęciem pracy odbyła we wspomnianej jednostce półtoraroczny staż. W ramach działalności
naukowej i dydaktycznej na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym od 2017 roku pełni rolę
opiekuna Studenckiego Koła Naukowego Żywienia Klinicznego, w którym koordynuje kilkanaście
projektów edukacyjnych i badawczych z zakresu żywienia klinicznego i dietetyki. Wśród
wspomnianych projektów warto wymienić: Let’s make science together – spotkania z naukowcami,
mające na celu szerzenie wiedzy w zakresie prowadzenia badań naukowych oraz Pozytywne
Odżywianie – bezpłatne porady żywieniowe dla osób z nabytymi niedoborami odporności. Jest
inicjatorką i główną współorganizatorką Ogólnopolskiej Kampanii Społecznej #FeedThemAll –
Żywienie bez granic, poświęconej szerzeniu wiedzy na temat żywienia, a także Międzynarodowej
Konferencji Naukowej Żywienie bez granic. Do głównych zainteresowań zaliczają się: żywienie
pozajelitowe i dojelitowe, żywienie w schorzeniach gastroenterologicznych: nieswoiste zapalne
choroby jelit, zespół jelita drażliwego, zespół krótkiego jelita.
Mgr Zuzanna Przekop
Żywienie bez granic - dietetyka wczoraj i dziś
Absolwentka kierunku Dietetyka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu
Medycznego. W 2017 roku uzyskała tytuł magistra, broniąc pracę pt. „Zaburzenia połykania a stan
odżywienia chorych operowanych z powodu nowotworów głowy i szyi”. Obecnie kontynuuje badania
w tym zakresie, w ramach studiów doktoranckich. Od roku akademickiego 2017/2018 opiekun
Studenckiego Koła Naukowego Dietetyków działającego przy Zakładzie Dietetyki Klinicznej. Inicjator i
główny współorganizator Ogólnopolskiej Kampanii Społecznej #FeedThemAll – Żywienie bez
granic. Kampania ta ma na celu edukację społeczeństwa w zakresie leczenia żywieniowego. W Klinice
Kardiochirurgii I Katedry i Kliniki Kardiologii WUM pełni rolę opiekuna naukowego badania
prowadzonego wraz ze studentami SKN Dietetyków „Wpływ stanu odżywienia i jakości życia pacjenta
na występowanie powikłań i długość hospitalizacji po planowanej operacji pomostowania aortalno-
wieńcowego”. Członek zespołu badawczego w projektach badawczych prowadzonych w ramach
Narodowego Programu Zdrowia 2016-2020, realizowanych w Warszawskim Uniwersytecie
Medycznym oraz w Instytucie Matki i Dziecka. W 2017 roku odbyła staż w poradni dietetycznej
Instytutu Hematologii i Transfuzjologii, gdzie przygotowywała zalecenia dietetyczne dla pacjentów
onkologicznych, współpracowała z zespołem terapeutycznym i organizowała badania naukowe.
Pracowała w firmie Schär zajmującej się produktami bezglutenowymi, gdzie współpracowała z
lekarzami diagnozującymi chorobę oraz prowadziła edukację osób chorych na celiakię o zasadach
postępowania dietetycznego w przypadku tej jednostki chorobowej.

...
...