OBECNIE REJESTRACJA NIEDOSTĘPNA ZE WZGLĘDU NA BRAK MIEJSC 

Warsztaty Sekcji Pielęgniarskiej Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego

Opieka pielęgniarska nad dostępami do żywienia pozajelitowego i dojelitowego.


Warsztaty będą miały charakter aktywizujący i praktyczny. Uczestnicy będą mogli nauczyć się prawidłowej obsługi dostępów żylnych oraz dostępów do przewodu pokarmowego pod okiem najlepszych specjalistek w kraju z ośrodków żywienia klinicznego w Warszawie, Łodzi i Lublinie. Podczas warsztatów wykorzystane zostaną fantomy oraz sprzęty wszystkich wiodących producentów aby uczestnicy mogli przekuć teorię w praktykę.


  • Pielęgnacja dostępu  (PEG, PEG/J, zgłębnik nosowo żołądkowy, zgłębnik nosowo jelitowy).
  • Mocowanie dostępu, opatrunek nad dostępem.
  • Sposoby podawanie żywienia dojelitowego ( bolus. podaż grawitacyjna, pompa perystaltyczna).
  • Podawanie leków przez przetokę.
  • Postępowanie w przypadku trudno gojących się przetok.
  • Zapobieganie możliwym powikłaniom ( mechanicznym, septycznym, metabolicznym, pokarmowym).
  • Pielęgnacja dostępu dożylnego (cewnik standardowy, cewnik tunelizowany, port naczyniowy)
  • Mocowanie dostępu, dezynfekcja, opatrunek.
  • Wymiana igły w porcie naczyniowym.
  • Podłączanie wlewu do portu naczyniowego.
  • Podawanie leków, podłączanie mieszaniny odżywczej.
  • Przepłukiwanie i zamykanie cewnika na okres przerwy.
  • Pobieranie krwi na posiew.
  • Leczenie cewnika  (alkohol lock, antybiotyk lock).
  • Zapobieganie nawracającym zakażeniom odcewnikowym krwi.

Prowadzące: dr n. o zdr Krystyna Majewska, mgr Lidia Bartoszewska, mgr Joanna Tokarczyk, mgr Iwona Fołtyn, mgr Renata Adryjanek , mgr Joanna Stasiak, mgr Renata Błasiak, mgr Barbara Jankowska

02 października 2020, 14:00-18:00  I  Liczba miejsc: 30  I Koszt 200-300zł / osobę