Dietetyk kliniczny, biolog, absolwentka studiów magisterskich i podyplomowych na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach, absolwentka studiów magisterskich na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach, Członkini Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków, Szkoleniowiec w Akademii Dietetyki Klinicznej z zakresu Żywienia w Nieswoistych Chorobach Zapalnych Jelit, Certyfikowana Ekspertka Programu ModuLife mającego na celu prawidłowe żywienie osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna, uczestnik szkolenie SOIT- “Specjalista przyjazny insulinooporym” polecany na stronie Fundacji https://insulinoopornosc.com/specjalisci-soit. Autorka wielu artykułów z zakresu żywienia i dietoterapii w wybranych chorobach publikowanych w renomowanych czasopismach. Obecnie prowadzi własny Gabinet Dietetyki Klinicznej w Chorzowie. Autorka strony internetowej: www.dietetykwalasek.pl. Uczestnik licznych szkoleń i konferencji naukowych z zakresu dietetyki. Interesuje się głównie tematyką dotyczącą żywienia w nieswoistych chorobach zapalnych jelit, a także żywieniem w celiakii, chorobach nowotworowych i schorzeniach tarczycy.