Prof. Philip Calder jest profesorem immunologii żywieniowej na Uniwersytecie w Southampton (UK) z dorobkiem ponad 500 artykułów naukowych. Był cytowany ponad 22 tysiące razy, dzięki czemu dostał się on na listę wysoko cytowanych naukowców. W latach 2009-2012 prezes International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL) a w latach 2012-2015 członek Scientific Committee of the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN). Obecnie prezes Nutrition Society oraz prezes-elekt Federation of European Nutrition Societies. Laureat licznych nagród takich jak: nagroda Niemieckiego Towarzystwa Nauki o Tłuszczach – Normann Medal, nagroda Stowarzyszenia Amerykańskich Chemików Olejowych – Ralpha Holmana Lifetime Achievement Award, nagroda Brytyjskiego Stowarzyszenia ds. Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego – Pennington Lecture, nagroda British Nutrition Foundation, międzynarodowa nagroda Danone w odżywianiu oraz nagroda DSM Lifetime Achievement Award w żywieniu człowieka. Redaktor naczelny w British Journal of Nutrition w latach 2006-2013, obecnie redaktor w takich pismach jak: Associate of Clinical Science, Journal of Nutrition, Clinical Nutrition, of Lipids, and of Nutrition Research.