Centrum Dydaktyczne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Aula A
19 maja, 2018
10:00
Centrum Dydaktyczne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Aula A
8:00 - 10:00
Rejestracja uczestników
10:00 - 10:10
Otwarcie Konferencji
dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek
10:10 - 10:40
Niedożywienie wieku senioralnego
prof. dr hab. n. med Sławomir Rudzki
Wykład inauguracyjny
Sesja I
10:40 - 11:00
Znaczenie leczenia żywieniowego we współczesnej medycynie
prof. dr n.med. Stanisław Kłęk
11:00 - 11:20
Niedożywienie w szpitalu
dr n. med. Konrad Matysiak
11:20 - 11:40
Czy mleko szkodzi? Mity i półprawdy na temat produktów mlecznych
dr n. o zdr. Damian Parol
11:40 - 11:50
Nie ma jak pompa! Czyli jak możemy poprawić jakoś życia osób żywionych pozajelitowo w Polsce
mgr Zuzanna Przekop, mgr Zuzanna Zaczek
11:50 - 12:00
Dyskusja
12:00 - 12:30
Przerwa kawowa
Sesja II
12:30 - 12:50
Prezentacja prac
Zastosowanie leczenia żywieniowego u 24-letniego pacjenta z chorobą Crohna powikłaną zespołem Wernickego, polineuropatią obwodową i wyniszczeniem - opis przypadku
Bartosz Wilczyński
12:30 - 12:40
Zastosowanie diety o wysokiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartosci cholesterolu zmieniam poziom kwasu propionowego i kwasu masłowego w modelu szczurzym
Joanna Palma
12:40 - 12:50
12:50 - 13:10
Rola dietetyka w pomocy chorym z zespołem krótkiego jelita (SBS)
mgr Magda Piotrowski
13:10 - 13:30
Żywienie pozajelitowe w praktyce
mgr Mirosława Cicha
13:30 - 13:50
Najczęstsze wskazania i problemy w leczeniu pacjentów z zastosowanie doustnych diet przemysłowych
dr n. med. Anna Zmarzły
13:50 - 14:10
Żywienie klinicznej w schyłkowej chorobie nowotworowej
dr n. med. Przemysław Matras
14:10 - 14:20
Dyskusja
14:20 - 15:10
Przerwa kawowa
Sesja III
15:10 - 15:30
Jak otyłość wpływa na płodność kobiet i mężczyzn
mgr Sylwia Leszczyńska
15:30 - 15:50
Consumers' perception of food labeled "Gluten Free" in Croatia
Marija Hok
15:50 - 16:10
Prezentacja prac
Praktyczne aspekty związanie z przestrzeganiem diety bezglutenowej u osób chorych na celiakię
Wioleta Zysk
15:50 - 16:00
Anemia w tropikach
Daniel Kasprowicz
16:00 - 16:10
16:10 - 16:30
Kierunki rozwoju Dietetyki Sportowej w Polsce i na świecie
mgr Łukasz Jaśkiewicz
16:30 - 16:50
Prezentacja prac
Opracowanie kwestionariusza częstości spożycia do oceny podaży luteiny i zeaksantyny u młodych kobiet
Magdalena Górka
16:30 - 16:40
Czy wiesz jak dobrze zacząć dzień? Porównanie śniadań spożywanych przez studentów z Polski i Portugalii
Katarzyna Stachurska
16:40 - 16:50
16:50 - 17:00
Dyskusja
17:00
Zakończenie konferencji, rozdanie nagród
Prelegenci
prof. dr n.med. Stanisław Kłęk
Znaczenie leczenia żywieniowego we współczesnej medycynie.
prof. dr hab. n. med Sławomir Rudzki
Wykład inauguracyjny
dr n. med. Przemysław Matras
Żywienie kliniczne w schyłkowej chorobie nowotworowej.
dr n. med. Konrad Matysiak
Niedożywienie w szpitalu.
dr n. o zdr. Damian Parol
Czy mleko szkodzi? Mity i półprawdy na temat produktów mlecznych.
dr n. med. Anna Zmarzły
Najczęstsze wskazania i problemy w leczeniu pacjentów z zastosowaniem doustnych diet przemysłowych.
mgr Łukasz Jaśkiewicz
Kierunki rozwoju Dietetyki Sportowej w Polsce i na świecie.
mgr Sylwia Leszczyńska
Jak otyłość wpływa na płodność kobiet i mężczyzn.
mgr Magda Piotrowski
Rola dietetyka w pomocy chorym z zespołem krótkiego jelita (SBS)
Marija Hok
Consumers’ perception of food labelled “Gluten free” in Croatia.