Strona główna
Konferencja
Sklep
Udział czynny
Poprzednie wydarzenia
Kontakt
Menu
Strona główna
Konferencja
Sklep
Udział czynny
Poprzednie wydarzenia
Kontakt
Żywienie bez Granic 2019
Informacje
Program
Prelegenci
Wspierają nas
Organizatorzy
Dziękujemy, że byliście z nami
31 maja, 2019
08:30
Centrum Dydaktyczne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Aula A
31 maja, 2019
08:30
Centrum Dydaktyczne Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Aula A
DZIEŃ I
Sesja I
15:30-15:40
Otwarcie konferencji
dr hab. n. o zdr. Joanna Gotlib
15:40-16:10
Kierunki rozwoju żywienia okołooperacyjnego
prof. CMKP dr hab. n. med. Jacek Sobocki
16:10-16:30
DHA w żywieniu niemowląt- najnowsze doniesienia
dr. n. o zdr. Hanna Wilska
16:30-16:50
Od insulinooporności do cukrzycy
dr n. med. Anna Jeznach- Steinhagen
16:50- 17:10
Dieta przeciwdepresyjna
prof. dr hab. n. med. Agata Szulc
17:10-17:30
Paradoks otyłości- czy istnieje?
dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek
17:30-17:40
Dyskusja
DZIEŃ II
Sesja I
9:30-9:50
Jak mikrobiom wpływa na organizm człowieka?
dr Takao Ishikawa
9:50-10:10
Żywienie a choroby cywilizacyjne
dr n. med. Daniel Śliż
10:10-10:20
Analiza spożycia żelaza hemowego i niehemowego oraz źródeł żelaza u nastolatek w reprezentatywnej polskiej grupie
mgr Dominika Skolmowska
10:20-10:30
Jaki jest poziom wiedzy żywieniowej osób chorujących na cukrzycę?
mgr Jakub Krawczyk
10:30-10:50
Rola suplementarnego żywienia pozajelitowego u osób operowanych z powodu nowotworu
dr n. med. Paweł Kabata
10:50-11:00
Skład kwasów tłuszczowych w kiełkach gryki zmodyfikowanych poprzez dodatek probiotycznych drożdży
mgr Marta Molska
11:00-11:30
Interdyscyplinarna opieka nad pacjentem z zaburzeniami połykania
dr n. o zdr. Magdalena Milewska
11:30-11:40
Metoda kalorymetrii pośredniej- złoty standard w oszacowaniu spoczynkowej przemiany materii u osób zdrowych
Aleksandra Karczemna
11:40-11:50
Dyskusja
Przerwa kawowa
Sesja II
12:20-12:30
Ocena wpływu wiedzy żywieniowej na ryzyko wsytąpienia otroreksji wśród studentów kierunków związanych z żywieniem człowieka
mgr inż. Hubert Dobrowolski
12:30-12:50
Rola chirurga w leczeniu otyłości
prof. Mariusz Wyleżoł
12:50- 13:10
Lecznie żywieniowe w przewlekłych chorobach neurolgicznych
prof. Janusz Książyk
13:10-13:20
Wpływ batona prebiotycznego na perystaltykę jelit- wyniki dwutygodniowej interwencji
Honorata Mruk
13:20-13:30
Analiza i ocena wiedzy żywieniowej rodziców dzieci chorujących na nieswoiste zapalenie jelit
Aleksandra Hyży
13:30-13:50
Wsparcie żywieniowe w jadłowstręcie psychicznym
mgr Monika Kroenke
13:50-14:00
Dyskusja
14:00-15:00
Przerwa obiadowa
Sesja IV
15:00-15:30
Omega-3 and human health across the lifecourse
Prof. Philip Calder
15:30-15:50
Możliwe mechanizmy uszkodzenia wątroby w trakcie żywienia pozajelitowego
dr Sylwia Osowska
15:50-16:10
Żywienie bez granic- dietetyka wczoraj i dziś
mgr Zuzanna Przekop, mgr Zuzanna Zaczek
16:10-16:30
Żywienie okołooperacyjne- rola odpowiedniego przygotowania do zabiegu, czyli tzw. "prehabilitacja"
dr n. med. Barbara Kuczyńska
16:30-16:40
Samoocena samopoczucia wśród wegetarian i wegan
mgr Maria Szmidt
16:40-16:50
Dyskusja
16:50-17:20
Rozdanie nagród, zakończenie konferencji
Prelegenci
prof. CMKP dr hab. n. med. Jacek Sobocki
dr. n. o zdr. Hanna Wilska
dr n. med. Anna Jeznach- Steinhagen
prof. dr hab. n. med. Agata Szulc
dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek
dr Takao Ishikawa
dr n. med. Daniel Śliż
dr n. med. Paweł Kabata
dr n. o zdr. Magdalena Milewska
prof. Mariusz Wyleżoł
prof. Janusz Książyk
mgr Monika Kroenke
Prof. Philip Calder
dr Sylwia Osowska
mgr Zuzanna Przekop
mgr Zuzanna Zaczek
dr n. med. Barbara Kuczyńska
Patronat honorowy
Sponsorzy
Partnerzy
Patroni medialni
mgr Zuzanna Przekop
mgr Zuzanna Zaczek
Karolina Kobrzyńska
Natalia Górka
Natalia Górka