POZNAJ NASZYCH PRELEGENTÓW

SPECJALISTYCZNA WIEDZA SPECJALNIE DLA CIEBIE

PROF. DR HAB N. MED. TOMASZ BANASIEWICZ

WYPASAJ MIKROBIOM NA FALUJĄCYCH ŁĄKACH SWYCH MIKROKOSMKÓW DOBRZE NAWOŻONYCH SCFA

Pokaż więcej
Specjalista chirurgii ogólnej, główne obszary zainteresowań zawodowych to koloproktologia (2018-2020 Prezes Polskiego Klubu Koloproktologii), szeroko rozumiana kompleksowa opieka okołooperacyjna (prehabilitacja, ERAS, żywienie, zakażenie miejsca operowanego), terapia podciśnieniowa (pomysłodawca i Redaktor Naczelny „Negative Pressure Wound Therapy Journal”) i choroba wysokościowa (lekarz i aktywny uczestnik wypraw wysokogórskich i eksploracyjnych). Absolwent Akademii Medycznej im K Marcinkowskiego w Poznaniu (1994), stopień profesora nadzwyczajnego nauk medycznych otrzymał w roku 2015. Od roku 2017 Kierownik Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Onkologii Gastroenterologicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, od 2021 Dyrektor Instytutu Chirurgii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Członek międzynarodowych zespołów eksperckich w zakresie terapii podciśnieniowej, leczenia metodą otwartego brzucha, zakażenia miejsca operowanego. Autor ponad 300 publikacji i 5 monografii chirurgicznych.

 

PROF. DR HAB. N. MED. MAREK POSTUŁA

FAKTY I MITY - WITAMINA D, KOENZYM Q10, WITAMINA C - CZY MAJĄ WPŁYW NA PROFILAKTYKĘ, PRZEBIEG I REKONWALESCENCJĘ COVID-19?

Pokaż więcej

Specjalista z wieloletnim stażem klinicznym w dziedzinie kardiologii oraz chorób wewnętrznych. Dzięki obu specjalizacjom patrzy na potrzeby pacjentów kompleksowo. W pracy z pacjentem zwraca uwagę na wpływ na nasze zdrowie pożywienia, zanieczyszczeń środowiska, codziennego stresu czy aktywności fizycznej. Od lat pracuje w Zakładzie Farmakologii Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie zajmuje się zagadnieniami związanymi z poszukiwaniem nowych biomarkerów pomocnych we wczesnej prewencji i diagnostyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Na co dzień aktywnie uprawia kolarstwo, a od kilku lat zajmuje się też kardiologią sportową i pomaga osobom aktywnym bezpiecznie oddawać się swoim pasjom.

 

PROF. OLLE LJUNGQVIST

HOW TO GET SURGICAL PATIENTS BACK TO EATING

Pokaż więcej

Olle Ljungqvist MD, PhD, trained at the Karolinska Institutet serves as Professor of Surgery, Örebro University, Sweden. Dr Ljungqvist has chaired international societies including ESPEN and IASMEN in the ISS, co founded and chairs the ERAS® Society. He proposed preoperative carbohydrate treatment. He studies surgical stress metabolism and nutrition and ERAS, publishing approximately 300 original contributions, international guidelines, textbooks, book chapters and reviews. He delivers about 20 main lectures worldwide annually.

 

MGR ADRIANNA SOBOL

PODEJŚCIE SYSTEMOWE W PRAKTYCE PSYCHOONKOLOGICZNEJ

Pokaż więcej
Psychoonkolog i wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w Zakładzie Profilaktyki Onkologicznej. Pracuje w Szpitalu Onkologicznym LuxMed Onkologia w Warszawie. Jest członkiem Zarządu Fundacji OnkoCafe – Razem Lepiej, psychoterapeutką i założycielką Centrum Wsparcia Psychologicznego Ineo. Stworzyła platformę szkoleniową online Zdrowie zaczyna się w głowie. Autorka licznych publikacji z dziedziny psychoonkologii i psychologii zdrowia. Współautorka książki “Oswoić raka. Inspirujące historie i przewodnik po emocjach”(Znak,2020). Występuje jako ekspertka w programach telewizyjnych, współtworzy akcje i kampanie społeczne. Prowadzi liczne szkolenia i warsztaty z zakresu psychologii i rozwoju osobistego.

 

MAGDALENA HAJKIEWICZ-MIELNICZUK

UMIEJĘTNOŚCI, KTÓRE SĄ NIEZBĘDNE, ABY TRWALE SCHUDNĄĆ

Pokaż więcej
Opiekunka merytoryczna studiów podyplomowych z psychodietetyki w WSB oraz wykładowczyni akademicka. Absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS. Jest w trakcie kończenia studiów psychologicznych na Uniwersytecie SWPS ze specjalizacją w psychologii zdrowia. Specjalizuje się w pracy z pacjentami po wielu nieudanych próbach odchudzania. Prowadzi własną psychodietetyczną platformę szkoleniową Akademia Wiem Co Jem i jest twórczynią najpopularniejszego szkolenia z psychodietetyki w Polsce. Współtwórczyni projektu Przedsiębiorczy Dietetyk oraz kursu online dla dietetyków o tej samej nazwie, który cieszy się bardzo dużą popularnością w branży. Od kilku lat szerzy wiedzę z zakresu dietetyki, psychodietetyki i psychologii za pośrednictwem swojej strony internetowej i mediów społecznościowych. Występuje w roli eksperta w programach telewizyjnych, materiałach edukacyjnych, a jej artykuły pojawiły się w wielu branżowych czasopismach.

PROF. DR HAB. N. MED. EWA STACHOWSKA

OŚ JELITOWO-WĄTROBOWA, SIBO I WARZYWKA NA PARZE

Pokaż więcej
Prof. Ewa Stachowska ukończyła studia na Wydziale Biologii na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu ze specjalnością: biologia molekularna/bioenergetyka. Od 1989 jest zatrudniona w Pomorskim Uniwersytecie Medycznym, a obecnie jest kierownikiem Katedry Żywienia Człowieka i Metabolomiki. W 2000 roku skończyła studia podyplomowe na Kierunku Technologia Żywności i Żywienia Człowieka. Dorobek naukowy prof. Ewy Stachowskiej obejmuje ponad 100 publikacji opublikowanych w recenzowanych czasopismach zagranicznych z listy filadelfijskiej. Jest współtwórcą corocznych Spotkań z Dietetyką Funkcjonalną w Szczecinie.

dr n. med. Anna Zmarzły

DR N. MED. ANNA ZMARZŁY

ZASTOSOWANIE ŻYWIENIA DOJELITOWEGO I POZAJELITOWEGO U PACJENTÓW Z ZABURZENIAMI ODŻYWIANIA - TEORIA, A POLSKA PRAKTYKA

Pokaż więcej
Specjalistka chorób wewnętrznych i żywienia klinicznego. Kierownik Ośrodka Żywienia Klinicznego Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. J.Gromkowskiego we Wrocławiu, Przewodnicząca Zespołu Leczenia Żywieniowego Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. J.Gromkowkiego we Wrocławiu, członkini Zarządu Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego. Jest pomysłodawcą i koordynatorem jedynego na skalę europejską programu “Działania edukacyjne, profilaktyka, diagnostyka i leczenie niedożywienia u dorosłych mieszkańców z terenu województwa dolnośląskiego” w ramach którego w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. J.Gromkowskiego we Wrocławiu są konsultowani i prowadzeni żywieniowo niedożywieni dorośli i dzieci oraz szkolony jest personel medyczny. W 1994 roku ukończyła Akademię Medyczną we Wrocławiu, tytuł doktora nauk medycznych uzyskała w 2001 roku, a rok później ukończyła z wyróżnieniem specjalizację II stopnia w zakresie chorób wewnętrznych. Pracuje z  dorosłymi pacjentami i z młodzieżą z zaburzeniami stanu odżywienia przebiegającymi z niedożywieniem, nadwagą, otyłością w przebiegu różnych schorzeń oraz z pacjentami z prawidłową masą ciała i schorzeniami wymagającymi interwencji żywieniowej (dietoterapii, żywienia klinicznego doustnego i leczenia żywieniowego). Jest autorką i współautorką licznych, artykułów, podręczników, rozdziałów do podręczników i prac badawczych z zakresu żywienia klinicznego, a także wykładowcą na studiach podyplomowych i kursach specjalistycznych.