
prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk
Znaczenie leczenia żywieniowego we współczesnej medycynie.
- Specjalista chirurgii ogólnej, chirurgii onkologicznej oraz żywienia pozajelitowego i dojelitowego
- Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego i Metabolizmu
- Członek wielu towarzystw naukowych m.in. ASPEN, ESPEN, BAPEN, EAES
- Autor licznych publikacji z zakresu chirurgii, onkologii, żywienia poza i dojelitowego oraz ultrasonografii, w tym współautor wytycznych Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN) w zakresie chirurgii, niewydolności przewodu pokarmowego oraz gastroenterologii

prof. dr hab. n. med. Sławomir Rudzki
Wykład inauguracyjny
- Specjalista chirurgii ogólnej oraz transplantologii klinicznej
- Kierownik Katedry i Kliniki Chirurgii Ogólnej, Transplantacyjnej i Leczenia Żywieniowego w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Kliniczny Nr 4 w Lublinie
- Wykładowca na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie
- Autor wielu publikacji naukowych

dr n. med. Przemysław Matras
Żywienie kliniczne w schyłkowej chorobie nowotworowej.
- Specjalista w dziedzinie chirurgi ogólnej
- Pracownik Poradni Leczenia Żywieniowego w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym w Lublinie
- Wykładowca na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie
- Członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego
- Współautor książki "Leczenie żywieniowe - procedury"
- Autor wielu publikacji naukowych, w tym dotyczących leczenia żywieniowego

dr n. med. Konrad Matysiak
Niedożywienie w szpitalu.

dr n. o zdr. Damian Parol
Czy mleko szkodzi? Mity i półprawdy na temat produktów mlecznych.
- Magister dietetyki (SGGW) i psychodietetyk (SWPS) oraz instruktor kulturystyki (PAS)
- Doktorant WUMu
- Współautor stanowiska COMSu i KMPKOI dotyczących stosowania suplemetnów w sportach
- Autor publikacji naukowych na temat diety, sportu, zdrowego stylu życia
- Jego artykuły ukazują się w znanych czasopismach naukowych takich jak Medycyna Sportowa, Polish Journal of Nutrition czy Współczesna Dietetyka
- Prowadzi własnego bloga, na którym porusza wiele kontrowersyjnych tematów z zakresu dietetyki, zestawiając je z najnowszymi badaniami naukowymi

dr n. med. Anna Zmarzły
Najczęstsze wskazania i problemy w leczeniu pacjentów z zastosowaniem doustnych diet przemysłowych.
- Kierownik Ośrodka Żywienia Klinicznego w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. J. Gromkowskiego we Wrocławiu
- Specjalista w schorzeniach wewnętrznych, dietetyce medycznej oraz żywieniu klinicznym
- Prowadzi żywieniowo pacjentów borykających się między innymi z niedożywieniem, zaburzeniami odżywiania, cukrzycą, zespołem metabolicznym, chorobami wątroby, żołądka czy też pacjentów onkologicznych
- Członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci, Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego oraz ESPEN

mgr Łukasz Jaśkiewicz
Kierunki rozwoju Dietetyki Sportowej w Polsce i na świecie.
- Dietetyk sportowy z wieloletnią praktyką współpracy z osobami aktywnymi fizycznie, przez lata związany z lekkoatletyką oraz kolarstwem
- Absolwent Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie
- Doktorant w Katedrze Biochemii na Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu im. Jędrzeja Śniadeckiego w Gdańsku
- Inicjator działania Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej (PTDS), Kierownik Akademii Dietetyki Sportowej (ADS) oraz wykładowca akademicki

mgr Sylwia Leszczyńska
Jak otyłość wpływa na płodność kobiet i mężczyzn.
- Dietetyk kliniczny, psychodietetyk
- Specjalista w zakresie dietoterapii niepłodności, leczenia otyłości oraz chorób dietozależnych
- Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
- Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością
- Autorka licznych publikacji w czasopismach oraz książki „Dieta dla płodności”

mgr Magda Piotrowski
Rola dietetyka w pomocy chorym z zespołem krótkiego jelita (SBS)
- Absolwentka Wydzialu Lekarskiego Akedemii Medycznej w Warszawie
- Absolwentka Sydney University, Master of Nutrition and Dietetics
- Od 20 lat dietetyk kliniczny w Norwest Private Hospital oraz w Holy Family Services w Sydney
- Konsultant od spraw żywienia
- Opiekun studentow w czasie ich praktyki zawodowej w Norwest Private Hospital
- Glowne zainteresowania: dietetyka geriatryczna, żywienie w chorobach przewodu pokarmowego i dietetyka onkologiczna.

Marija Hok
Consumers’ perception of food labelled “Gluten free” in Croatia.
- Dietetyk kliniczny
- Graduate Study of Nutrition at Faculty of Food Technology and Biotechnology of the University of Zagreb
- Specjalizuje się w żywieniu klinicznym
- Przeprowadziła badanie na temat: „Consumers’ perception of food labelled ‘Gluten free’ in Croatia” na grupie 1175 osób

mgr Mirosława Cicha
Żywienie domowe w praktyce
- Psycholog, pedagog, muzykoterapeuta
- Współpracuje zarówno z dziećmi jak i z dorosłymi w hospicjum
- Współzałożycielka oraz 7-letni członek Zarządu Stowarzyszenia Chorych Żywionych Pozajelitowo i Dojelitowo w Warunkach Domowych PERMAF
- Członek Stowarzyszenia Ex Dono
- Od ponad 30 lat Pani Mirosława choruje na Chorobę Leśniowskiego-Crohna